~ Blossi ~

 

Settem gård

Historie

Settem nytt

BLOSSI

Hundene

Veaberget

Tussabu

I fjøset

Samdrifta

Jord-Skog-Grus

Verkstedet

Steinholmlia hyttefelt

Elvanesset

Blogg

Linker

Kontakt oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blossi

Vi har en hest på gården, Blossi frå Melsætra, tildaglig kalt Blossi. Blossi er en islandshest, og betyr "flamme" på islandsk. Blossi ble født 21.juni 1993, og blir 15år gammel i år. Han brukes kun som turhest. Og er i følge bonden sjøl, verdens snilleste hest.

Portrettbilde av Blossi

Islandshesten er en hest for hele familien. Du finner den rolige varianten, mens det også finnes den som er mer skap for konkurranse. Rasen har flere fargekombinasjoner enn noen annen hesterase. Om sommeren er pelsen kort og blank, men om høsten får hesten den tykke, vannavstøtende pelsen som gjør det mulig for den å gå ute om vinteren. Mankehøyden varierer fra 120cm til 153cm, men det mest vanlige er 135-145cm.

Islandshesten kommer fra Island, men er opprinnelig fra Norge. Dvs. at dagens islandshester stammer fra hestene som vikingene tok med seg. seg der. Naturen som hestene har levd i gjennom århundre, har gjort de hardføre. Samtidig som de har blitt sterke og utrolig sikre på beina gjennom hundreårs bruk som ridehest i et veiløst land. Naturkatastrofer har i århundrer nesten klart å ta knekken på bestanden, og i 1978 var det et stort vulkanutbrudd på øya. Bare 8400 hester overlevde, men allerede i 1804 hadde bestanden tatt seg opp til 26 000 hester igjen. Det er mest sannsynlig ikke vært import av hester til Island etter 1200-tallet. Da ble antakelig vedtatt en lov om forbud av import av hester. Dette for å bevare rasen ren og fri for sykdommer.Denne loven eksisterer fremdeles, og islandshester som blir eksportert fra Island, kan aldri vende tilbake. Det vil si at de som deltar i konkurranser i utlandet, for eksempel EM og VM, aldri kan ta med hesten sin tilbake til Island.

Noe av det islandshesten er mest kjent for, er gangartene. Den har som alle andre hester skritt, trav og galopp, men i tillegg tølt, som er en firetaktig gangart, og pass som er en totaktig gangart. 

I tølt setter hesten ett ben i bakken om gangen som i skritt, men flytter vekten fra et ben til det neste slik at hesten "ruller" seg frem. På grunn av denne hurtige firtaktsbevegelsen uten svevmoment er denne gangarten meget behagelig for rytteren.
Tølt var for inntil hundre år siden en alminnelig kjent gangart brukt over hele Europa så lenge man reiste til hest. Anlegg av kjøreveier og spesielle militære krav skapte et ønskede behov for trekkhester, og gangarten ble gradvis glemt. 

Pass er en to-taktig bevegelse hvor hesten flytter begge parallelle par samtidig. Pass i langsomt tempo er uønsket, men sin fulle utvikling blir denne gangarten hos temperamentsfulle hester til flyvende pass - lynrask veddeløpspass på 250 meters bane kan gå unna på under 22 sekunder.

Blossi og Ingebrigt

 

© settemgard.no